Man er ikke en rigtig Budapest-guide uden at foreslå at man besøger Budapests fantastiske Parlament. Det er utvivlsom Budapests mest kendte bygning, og er det næststørste af slagsen på kontinentet. Absolut et besøg værd når du alligevel er i Budapest!

Det er ikke til at slippe uden om siden billeder af parlamentet er nærmest overalt, og ofte pryder Budapestguider, og det ofte på forsiden. Konstruktionen af paladset tog 19 år og startede i 1885. Gennemsnitlig arbejdede 1000 mennesker konstant på konstruktionen af denne fantastiske bygning. Parlamentet er på totalt 18.000kvM og er 268m langt og 96m højt.

Under konstruktionen brugte de eksklusivt materialer fra Ungarn for at hjælpe udviklingen af lokalområdet.

Du kan se Parlamentet i Budapest med guidede ture, som er skemalagt hver time. Vi anbefaler at betale ved indgangen af Parlamentet, da du på den måde får set den ungarske hellige krone samt det overdådige scepter som er udsmykket med ædelstene.

Kronjuvelerne er placeret midt i det fantastiske Cupola rum, og er omgivet af statuer af ungarske konger. Hvert rum i parlamenter er udsmykket i guld og dybe røde fløjlstæpper.

Siden de Ungarns folkevalgte politikere har deres daglige gang i bygningen er det ikke muligt at frit besøge parlamentet, men officielle Budapest-guider viser dog de vigtigste seværdigheder på de ovennævnte guidede ture.

Et af de mest interessante ting ved Paladset er airconditionsystemet, der stammer fra den gang paladset blev bygget. Det er stadig i brug i dag, og meget af det fungerer oven i købet stadig ved hjælp af is! Få guidebøger nævner det, men dem som dengang tegnede bygningen fandt altså en ret snedig måde at cirkulere kold luft rundt i de forskellige rum, og systemet bruges til stadighed i dag.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Parlamentet i Budapest

Fakta

Parlamentet

Den ligger på Pest-siden.
Adresse:
Kossuth Lajos tér 1-3.
BudapestPest 1055
Hungary
Koordinater:47.506925, 19.045729
Offentlig transport:
  • Bus: 15
  • Trolley: 70, 78
  • Tram: 2
  • Metro: M2 - Kossuth Lajos tér
Byggningsår:1885-1904
Åpningstider:Guidede turer hver dag . Ingen visning på røde dager og under stortingsmøter.
Inngangspenger:4000 HUF (ca. 110 NOK)
Kuriosa:
  • Kun for pynting ble det 40 kilogram gull brukt under konstruksjon.
  • Prinsipen under konstruksjonen var at alle materiane skulle være kortreist og dermed hjelpe lokalindustrien. Kongerike Ungarn fikk alikevel 8 marmor-sløyper fra den svenske kongen. Disse sløypene reåresenterer den største delen av byggematerialer med utlandisk opprinnelse.

Karta