Budapest er en by med fantastiske og historiske bygninger. Læs om våre 8 favoritter herGennem årene har mange berømte kunstnere og arkitekter sat deres præg på byen. Som turist kan du i dag glæde dig over det. Gå en tur i perlen ved Donau og nyd dens betagende arkitektur og seværdigheder. 


  1. Parlamentet


Ungarns smukke parlament er den næststørste parlamentsbygning i Europa, afsluttet i 1902 og er sammen med basilikaen den højeste bygning i Budapest. Parlamentet er absolut en af de bygninger, du bør opleve, når du rejser til Ungarn. Ikke alene er bygningen flot at se udefra både om dagen og om aftenen, den er også proppet med smukke malerier og et smukt interiør, som du kan nyde på daglige guidede ture.
Inde i Parlamentet kan du blandt andet nyde de ungarske kronjuveler, som er udstillet i det smukke Cupola-rum, der også indeholder statuer af de ungarske konger.
Parlamentet er definitivt en guidet tur værd, så gå ikke glip af en af Budapests smukkeste bygninger og største attraktioner.


  
 

2. Slottsbakken


På Buda-siden af Budapest adskiller landskabet sig fra de flade sletter, du møder i Pest. Her ligger den mægtige Slotsbakke. Siden 1987 har bakken været på UNESCOs Verdensarvsliste og er også, hvor den gamle by Budapest ligger. Her finder du flere museer, restauranter og butikker i de flotte gader i gotisk stil.
På Slotsbakken ville det være en skam ikke at nyde udsigten fra den smukke Fiskerbastion, som giver dig et fantastisk vue over Pest og Donau – et yndet sted for fotografer. Ved siden af Fiskerbastionen står den historiske Mathiaskirke, en af de ældste kirker i Ungarn. Legenden siger, at den blev bygget i 1015 af Szent István – St. Stefan, landets første konge.
Siden middelalderen har Slotsbakken også været den foretrukne residens for de ungarske konger. Fæstningen blev bygget på bakketoppen på grund af den mongolske invasion i 1241-42 og har stået der siden.
 

3. Heltenes Plads


Da man skulle fejre Ungarns 1000-årsdag blev det besluttet, at et monument skulle bygges. Dette førte til Millenium-monumentet. Det står for enden af Budapests version af Champs-Élysées, Andrássy utca. I centrum af monumentet står Ærkeenglen Gabriel, og i en halvcirkel bagved kan du se en række af de ungarske konger og andre historiske personer fra Ungarns historie.
 

4. Szent István Basilika


Basilikaen i Budapest, som er opkaldt efter Szent István (på engelsk: St. Stephen, på dansk Sankt Stefan) er helt sikkert en af de største attraktioner. Basilikaen er 160 år gammel, men er for nylig blevet totalrenoveret. Den blev bygget efter den store oversvømmelse af floden Donau, der førte til ødelæggelse af flere af Budapests bygninger. På det sted, hvor Szent István står i dag, var der en lille kirke, hvor mange indbyggere søgte tilflugt under oversvømmelsen. Dette skabte et ønske om at hædre kirken ved at bygge en endnu større kirke.
Bygningen står i dag som en af Ungarns smukkeste bygninger, og kommer du forbi, anbefaler vi at tage de 364 trappetrin (eller elevatoren) op til toppen af klokketårnet for at nyde udsigten.
 

5. Gellért-bakken


Før du vælger at se på de utallige attraktioner og seværdigheder i Budapest, ville det være rart at skaffe sig et overblik over perlen ved Donau. Gellért-bakken bliver af adskillige guider nævnt som diamanten i Budapest, og i 1987 kom den på UNESCOs Verdensarvsliste.
Hvis du rejser med din kæreste, er bakken det perfekte sted at tage sig en spadseretur i løbet af ferien.
 


6. Széchenyi termiske bade


Det største termiske bad i Europa er Széchenyi. Her kan du nyde selve bygningens smukke nybarokke stil, mens du slapper af i det varme, helbredende vand. De tre udendørs bassiner er skønne at nyde uanset vejr, og inde i bygningen finder du flere mindre bade med helbredende virkning på kroppen. Vil du gerne have den fulde spaoplevelse, er det muligt at reservere egen garderobe, massage og andre tjenester.
Ønsker du at besøge Széchenyi og få den fulde spa-oplevelse, vil det være en god idé at reservere i forvejen. Kontakt os for eventuelle reservationer.

 

7. Városliget - Vajdahunyadslottet


Centralt i Budapest ligger Városliget, byparken. Men parken er meget mere end en park. Den fineste seværdighed i parken er måske Vajdahunyadslottet. Oprindelig blev slottet bygget i træ og pap i forbindelse med Verdensudstillingen i 1896, men er siden blevet bygget op i sten. Slottet er tegnet med elementer fra flere forskellige slotte i Ungarn og har træk fra forskellige stilarter.
I byparken finder du også Budapests zoologiske have, let genkendelig med sit karakteristiske indgangsparti. Her kan både børn og voksne nyde et væld af forskellige dyr på nært hold.
Om sommeren er det muligt at leje en robåd og tage en padletur i parken, om vinteren bliver søen omgjort til skøjtebane.
 


8. Margaret Ø


En af de smukkeste parker i Budapest er den 2,5 km lange Margaret Ø. Øen er primært et rekreativt sted og byder på adskillige aktiviteter, såsom tennis, 4-personers cykler, svømning eller mulighed for at slappe af i termisk vand. Alligevel er det største, der vil møde dig på øen nok det store springvand, der hver time laver vandshow. Kun busser har lov at køre på Margaret Ø, så hvis du ønsker at komme væk fra trafikken i centrum, er dette et fantastisk sted til lidt afslapning i den fantastiske natur.
Ønsker du dig et par timer væk fra storbyen er en tur på øen Margaret Ø en skøn mulighed for både par, familier og venneflokken.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Otte fantastiske attraktioner