Heltenes Plads, Hősök tere, ligger for enden af Andrássy út , ved siden af byparken. Hősök tere er en af de største åbne pladser i Budapest og har stor politisk og historisk betydning.

Du kommer nemt til Heltenes Plads ved at tage den gule M1-metrolinje eller Millennium-metrolinjen, som er en af Europas ældste metroer og en tur værd i sig selv. Men er det godt vejr, anbefales det at gå fra Oktogon-stationen, op ad Andrássy Ut – en skøn tur, hvis du er interesseret i arkitektur.

Både Andrássy Ut og Milleniumbanen står på UNESCOs Verdensarvsliste, og bør absolut ses. På hver sin side af Heltenes Plads finder du Kunstmuseet og Kunsthallen, som absolut også bør besøges.


Opførelsen af Heltenes Plads begyndte i 1896 i anledning af det nye årtusinde, og den stod færdig i 1900. I midten af Heltenes Plads står et stort gravmonument i sten, omkranset af en jernkæde. Dette er ikke en egentlig grav, men et mindesmærke dedikeret til "de helte, der gav deres liv for at folket kunne få sin frihed og nationen sin selvstændighed". Bag gravmonumentet står en søjle med en statue af ærkeenglen Gabriel øverst. I sin højre hånd holder han Szent Istváns hellige krone, Ungarns første konge, og i sin venstre hånd holder han et kors, et symbol på Szent Istváns – St. Stefans – indsats for at kristne Ungarn. I bunden af søjlen står syv statuer af mænd på hesteryg. De symboliserer de ungarske høvdinge, der førte folket til det sted, hvor Ungarn ligger i dag. Først af høvdingene står Árpád, stifteren af den ungarske nation, og bag ham står Elöd, Ond, Kond, Tas, Huba og Töhötöm.
Her ligger Millennium-monumentet, og turisterne strømmer til pladsen, enten med en af vores dansktalende guider eller på egen hånd.

 Heltenes Plads, Hősök tere, ligger for enden af Andrássy út , ved siden af byparken. Hősök tere er en af de største åbne pladser i Budapest og har stor politisk og historisk betydning.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Heltenes Plads

Fakta

Helteplassen

Den ligger på Pest-siden.
Adresse:
1146 Budapest, Hősök tere
,
Hungary
Koordinater:47.514232, 19.077970
Offentlig transport:
  • Bus: 105
  • Trolley: 75, 79
  • Metro: M1 - Hősök tere (maxico utca retning)
Byggningsår:1895-1910
Åpningstider:Døgnerundt
Inngangspenger:It's FREE
Kuriosa:
  • I kommunismens mørkeste perioden ble laget planer om fjerning av hele monument devis for at det var alfor borgerlig.
  • En identisk kopi av monumentet ble bydg i Kna i 1996. Det ligger i Paradise Park i nærheten av Sanghai.
  • Noen figurer på høyre siden er ikke originale, tidligere Habsburg-kongene ble erstattet av lokale politikkere etter andre verdenskrig

Karta