• Den store synagogen i Budapest

Synagogen i Dohany Utca - et malerisk syn i Budapest

Den næststørste synagoge i verden er et storslagent monument i Budapest,og ligger tæt ved Deák Ter.

Den blev bygget i byens storhedstid i det 18. århundrede, og dens størrelse og ornamenter giver et sandt billede af de kulturelle krav som rige jøder havde på den tid.

Den gang blev den pompøse bygning ikke bare besøgt af jøder, men også af lederne. Den romantiske arkitektur er kombineret med byzantinske elementer, og dele af bygningen peger i østlige retning. Meget speciel bygning, også på grund af sine dobbelte kupler dekoreret med keramiske fliser. Der er mere end 3000 sæder i synagogen, som interessant nok har kristne detaljer som må siges at være lidt usædvanlig i en synagoge. Den har både orgel og prædikestol, noget som gør bygningen meget individuel og speciel.

Under 2. verdenskrig var synagogen en del af den jødiske ghetto, og som sådan var der ca. 70.000 mennesker som blev tilbageholdt i bygningerne omkring synagogen. Kirkegården blev på den tid en kirkegård for martyrer, og der er et også et Holocaust mindesmærke i form af et grædende piletræ, og med navnene på de dræbte.

At besøge synagogen er næsten et “must” på for jer der besøger Budapest, og der er sædvanligvis mere information herom i guide-bøgerne. Synagogen selv har en flot akustik, og benyttes til fremføring af klassisk musik og orgelkoncerter, samt den populære Jødiske sommerfestival, som sædvanligvis arrangeres i slutningen af august hvert år.

Synagogen

Den ligger på Pest-siden.
Adresse:
1074 Budapest, Dohány utca 2.
,
Hungary
Koordinater: 47.495914, 19.060061
Offentlig transport:
  • Bus: 9
  • Trolley: 74
  • Tram: 47, 48, 49
  • Metro: M2 - Astoria M1/M3 - Deák Ferenc tér
Byggningsår: 1854-1859
Åpningstider: Sun - Thu 10.00-18.00 Fri 10.00-16.30 Sat closed
Inngangspenger: variable
Kuriosa:
  • The inner space is 1200 m2, the heights of the towers are 44 meters. There are nearly 3000 seats inside: 1497 seats on the ground floor for men and 1472 for women on the upper circle.
  • Beside the synagogue in a building that used to be a block house, there is the Jewish Museum. This building is also important because the father of zionism, Tivadar Herzl, was born here.

Læs kommentarer