• Gellerthøyden i Budapest
  • Gellerthøyden kapell i Budapest

Gellért-bakken - det berømte udsigtspunkt på siden af byen

Før du indtager seværdighederne i Budapest, hvorfor så ikke klatre op af en lille bakke for at få en fin udsigt over byen? På Buda-siden af Budapest er der en 235 meter høj bakke over Donau, Gellért-hegy (højde).

Det ”lille fjeld” passer perfekt for turister da der er fantastisk udsigt over byen fra toppen. Guiderne betegner den ofte som diamanten i Budapest. Den blev en del af verdensarven i 1987.

Bakken er opkaldt i ære for biskop Gellert, som, i følge legenden, blev skubbet i vandet fra toppen af bakken, låst inde i en tønde med fyldt med søm. Han var missionær, og ikke alle satte pris på hans arbejde. Hans minde er bevaret i en smuk vandkunst.

Bakken er et perfekt rejsemål for en lille tur inde i byen, enten hånd i hånd med vores udkårne, eller simpelthen bare for at nyde udsigten over seværdigheder som introduceret til dig i din guide til Budapest.

På toppen af bakken kan du se den ungarske Frihedsstatue, i form af en smuk dame som holder et palmeblad i hænderne. Oprindeligt var det et mindesmærke for den sovjetiske hær for at have frigjort Ungarn fra tyskerne, og jeg husker, som folkeskoleelev at have blevet tvunget til at danse til ære for denne hær. Nu har den gigantiske soldater-statue gået til Memento Park (også markeret i hver guide til Budapest) som så mange andre statuer fra vores fortid. Frihedsstatuen er nu et populært mødested for par, venner og turister.

Få guider nævner at du også finder en flot kælkebakke og legeplads for børnene på siden af bakken, og glemmer ofte også at der er flere spaer rundt om her i området, f.eks Rac, Király, og Rudas.

Gellérthøyden

Den ligger på Buda-siden.
Adresse:
Budapest, Gellérthegy
,
Hungary
Koordinater: 47.486809, 19.046264
Offentlig transport:
  • Bus: 7, 27, 107
  • Tram: 18, 47, 48, 49
  • Metro: M4 - Gellért tér or Mórocz Zsigmond körtér
Byggningsår:
Åpningstider: 24/7
Inngangspenger: It's FREE
Kuriosa:
  • The springs of Gellert hill, Mathias-, Rákóczi- and Árpád-springs, were created by geological faults and during the hot water upsurges caves were also formed. Its most famous cave is Saint Ivan cave where we can find inside the Saint Gellert cave-temple. This cave however is only partly natural because in 1925-26 it was expanded by new routes to transform it into a cave temple based on the Lourdes cave.
  • The North side of Gellért hill is called Tabán that is also a fantastic place for relaxation. During spring and summer different concerts are also held here.

Læs kommentarer