• slottshøyden i Budapest
  Slottshøyden; Blant overdådige slott
 • slottshøyden i Budapest
 • Fiskerbastionen i Budapest
 • Budaslottet i Budapest
 • Budacastle in Budapest

Borgen på Budabakken - møde med en fantastisk historie

The Castle of Buda er en af de mest berømte og populære seværdigheder i Budapest.

Det har været en del av Unesco World Heritage siden 1987, med en række museer, restauranter, butikker, flotte buede gader med stor stemning og huse i gotisk stil, med en fin udsigt over Pest. Siden Territorium Castle er lukket for biler, kan man frit gå rundt med næsen i sin Budapest guide.

Budavari Palota er et nationalsymbol i Ungarn der i dag benyttes af Præsidenten. Bygningen blev påbegyndt så tidlig som i det 12. århundrede og hver historisk periode har sat sit spor på bygningerne her oppe: det var på samme tid et sted for krige og kampe. Det er to museer i slottet (for flere detaljer kan du slå op i en guide til Budapest) og Széchenyi Nationalbibliotek, ofte besøgt af humaniorastuderende.

Den fantastiske gotiske Mathiaskirken, som også er nævnt i alle Budapest guider, ligger også her på Slotshøjden på Szentháromságter. Ved siden af kirken kan vi følge trappen til Fiskerbastionen, som er et af de hyggeligste udsigtspunkter i Budapest. Udsigten her giver nok en bedre guide til Budapest end nogen bog.

Hvis du ønsker at gøre noget helt specielt må du besøge den berømte labyrint på Slotte. Det er en perfekt tur at til en regnfuld dag eller når det er for varmt ude. Den ligger i en hule, og er en del af en 1200m lang grotte. Hulen blev bygget i det 14. og 15. århundrede, og nu bruges den til at huse udstillinger. Efter kl. 18.00 slukkes lysene, og du sidder tilbage med en lille olielampe. Dette er en flot måde at opleve hulens mysterium på, hvilket også påpeges i Budapest guiderne.

Slottshøyden

Den ligger på Buda-siden.
Adresse:
1014 Budapest
,
Hungary
Koordinater: 47.501493, 19.033605
Offentlig transport:
 • Bus: 16, 16A, 116
 • Tram: Tau-banen
 • Metro: M2 - Széll Kálmán tér
Byggningsår: 13. århundre
Åpningstider: Slottshøyden er åpen døgerundt Ungarsk Nasjonal Galleri Ti - Sø kl. 10.00-18.00 Forsvarsmuseet Ti-Sø kl. 10.00-16.00 Széchényi Nasjonal Bibliotek Ti - Lø kl. 09.00-20.00 Matthias Kirke ukedager kl. 09.00-17.00, Lø kl. 09:00 - 12:00, Sø kl. 13:00 - 17:00
Inngangspenger: Man må betale for museer
Kuriosa:
 • Fiskebastionen ble nemlig etterkalt etter fiskernes guild som hadde ansvar for denne bydelen. Dagens bastioner ble bygget i 1896 kun for pynting og turister.
 • Under slottshøyden finner man "Rock hospitalet" som er 2300 kvadratmeter stort og hadde en btydningsfull rolle i Ungarns blodig historie i 20. århundret. I dag virker det som et flott, besøkbar museum for publikummet.

Læs kommentarer